hannapannapersson

Spår och lydnad

Kategori:

Igår la jag ett kort skogsspår ca 400m. Jag försökte att gå spåret lite hur som utan att tänka så att jag inte ska komma ihåg hur jag gått. Har en tendens att försöka styra Pirko när jag vet hur spåret går... Lät det ligga i nån timme och släppte sen på Pirko. Till en början spårade hon fint, tog första apporten men sen snurrade hon runt och hade svårt att hitta spåret, tillslut verkade hon ha hittat spåret men sen insåg jag att hon måste ha bakspårat så jag avbröt. Vet inte riktigt hur vi ska komma vidare! Jag kanske måste snitsla spåren ändå ett tag och försöka att inte påverka henne trots att jag ser hur spåret går.
Efteråt mötte vi upp med Sandra och hennes Hoffe Dundra som ska tävla lägre i helgen. Jag kommenderade hela lydnadsprogrammet och det ser bra ut. Om allt klaffar så blir det uppflytt!
Jag och Pirko körde också lite lydnad. Sandra fick hjälpa mig lite med omklappningen i budföringen där Pirko gärna skyggar och tycker det är obehagligt. Så nu tränade vi det separat och Pirko fick belöning när hon blev klappad utan att flytta sig. Hon var duktig! Ska försöka göra detta med så många olika människor som möjligt!
Sen körde vi lite stadga i platsliggningen, jag la henne ner och sen störde jag henne allt jag kan :-) Lät kopplet vara på och drog i det, hoppade och skuttade omkring. Men det gick inte att störa henne. Så duktig!
Fotgåendet kändes bra, vid störningar är det som om hon kommer på sig själv snabbare att hon ska fortsätta jobba så det går framåt!
Körde lite hopp också och min utträning har gett resultat, hon sätter sig mycket bättre på andra sidan nu, så det är väl bara att fortsätta.
När vi åkte från klubben var det kolsvart ute. Trist men det är väl bara att vänja sig...

2012-09-25

Kategori:

Idag la jag ett kort skogsspår till Pirko, kanske 400m, med 4 apporter + slutapport. Tänkte att jag skulle ha en kort liggtid, dels för att det blir mörkt så snabbt på kvällen och dels för att jag hört nångång att hundar taggar igång på det. Det fick ligga i bara nån kvart och sen släppte jag på henne. Och jävlar i min lilla låda va hon spårade snabbt! Jag hängde ju knappt med. Hon spårade jättefint men i sin brådska så missade hon en apport men det känns mindre viktigt just nu. Det viktiga var att få Pirko att känna hur kul det är att spåra och att jag inte ska ha några förutfattade meningar som gör att hon blir osäker på vad hon uppenbarligen kan mycket bättre än mig :-) Så det kändes bra! Vad jag verkligen saknar är att ha en spårträningsgrupp här i närheten. Vi skulle verkligen behöva icke-förarspår oftare än vad det blir nu. Ska fråga om nån på jobbet kan hjälpa mig i veckan. Det allra bästa vore ju om de lägger spåret och sen åker därifrån så Pirko inte ens träffar personen. Det är ju så nära tävlingslikt man kan komma!

2012-09-24

Kategori:

Varit på klubben och tränat med måndagsgänget. Idag hade Pirko inga tendenser att krypa fram under platsliggningen vilket kändes väldigt skönt! Överlag kändes dagens träning väldigt bra. Pirko var fokuserad och taggad. Fotgåendet kändes riktigt bra trots massa störning. Ska fortsätta att utmana Pirko att själv kämpa sig upp i position, hon verkar verkligen gilla det!
Körde en budföring som var fin förutom att Pirko skyggar när hon blir omklappad. Ska nog träna detta separat litegrann framöver. Speciellt med män som faktiskt är lite läskiga enligt Pirko ;-)
Men ingångarna var hur fina som helst idag, inga tendenser att dunka in i sidan som ju annars är hennes specialité :-) Har kört med ett tips jag fick på Gemdaleslägret att jag kastar en köttbulle precis bakom mig vid inkallningar och det verkar ha lönat sig för det är som hon skärper till sig vid ingången. Mycket bra!
Har kört mycket lek och hetsning med apporten för att få upp farten på senaste tiden och idag försökte Pirko tom tjuva. Haha sötnosen :-) Kul att hon gillar det!
Imorgon tror jag att jag ska lägga ett spår och så ska jag försöka att inte tro att jag vet bättre än min hund vart spåret går...Vi får väl se hur det går med det ;-)
 

Tännäs

Kategori:

I onsdags åkte jag och Annika med hundar till Tännäs. Där bodde vi på ett vandrarhem och så tog vi vandringsturer på dagarna. En riktigt härlig tripp blev det!
 
På torsdagen tog vi en tur i Tänndalen längs Lill- och Storskarven och upp på Hamrafjället. Det var jättefint men långt och riktigt jobbigt mot slutet. Vi kom till bilen precis när det började bli lite mörkt och hade då varit ute i 9 timmar! Vi var ganska möra den kvällen :-)
 
                                 En av alla sjöar intill Hamrafjället
 
 
 
 
Utsikt från Hamrafjället
 
På fredan åkte vi till Ramundberget och trodde vi gick en runda vi hade kollat upp men det vart en annan tur som ledde oss till Djupdalsvallen där vi hittade en jättegullig kaffestuga där vi självklart fikade. På vägen tillbaka såg vi en stor flock renar som tyvärr försvann så fort att jag inte hann få upp kameran men lite annat fotade jag
 
 
 
Det är bäst att passa på att vila när man kan :-)
 
Stor-Mittåkläppen i bakgrunden 
 
 
 
På lördag bestämde vi oss för att ta en lättare tur i Rogens naturreservat. Vi utgick från Käringsjön och gick mot Rödviken och sen längs Rogensjön och tillbaks. Det var sjö efter sjö efter sjö så Glenna, irländsk vattenspaniel, var överlycklig :-)
 
 
Vi möttes av denna myrstack :-)
 
Glenna i sitt rätta element
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2012-09-17 träning

Kategori:

Idag vart det träning med måndagsgruppen på klubben. Pirko fick lära sig att kämpa för att få min uppmärksamhet i fotgåendet genom att jag hela tiden vände mig bort och så belönade jag massor när hon skyndade ikapp mig. Detta var en riktigt bra övning för oss :-)
Tränade på att få ut henne ordentligt på andra sidan i hoppet och även att få henne att hoppa tillbaka trots att hon kommit snett på andra sidan. Det gick väldigt bra. Måste nog göra mycket "utträning" för att få henne att inte sätta sig med näsan mot hindret :-S
Apporteringen gick sådär, försöker få upp farten så att hon galopperar in och testade att lägga apporten framför henne, lämna henne och sen kommendera apport så att det blir som en inkallning. Tror detta kan vara ett bra sätt att få upp farten då hon älskar inkallningen!
Rutan har Pirko fått en massa förbestämda ideér om så nu ska jag nog bara låta henne springa igenom rutan en massa ett tag och sen göra så 8/10 ggr eller nåt för annars stannar hon själv utan kommendering + att hon blir långsammare in.
Platsliggningen gick bra men hon har börjat att röra framtassarna lite väl mycket. Förra gången kröp hon framåt och idag gjorde hon en liten sån tendens igen. Ska nog träna lite stadga separat ett tag så får vi se om det hjälper.
Tränade även lite fjärr och nu sitter kommandona bra vid ca 3m. Jag skyndar långsamt med avståndet men det blir nog bra tillslut.
Överlag kändes det positivt idag, Pirko kändes inte så störd av de andra och jag hade en bra känsla under hela passet. Kul! Nu blir det paus i träningen resten av veckan då vi ska ut och fjällvandra. Härligt!

2012-09-17

Kategori:

Funderar på att börja blogga igen. För min egen skull. För att få mina hundträningstankar på pränt. Jag är besviken på mig själv som hundtränare, jag har gjort att Pirko inte tycker det är kul att träna fotgående. Jag tror att det började med att jag la på krav i momentet innan det var helt klart. Jag har en känsla av att Pirko aldrig riktigt fattat vad jag vill och att jag inte belönat tillräckligt för att motivera henne. Men skam den som ger sig, nu börjar vi om! Ska under vintern satsa på att få ett fotgående som är roligt både för mig och Pirko. Planen är att Pirko ska bjuda på beteendet själv, få jobba att hålla sig rätt i position, och få kalasbelöningar på massa olika sätt. Jag ska försöka att överraska henne i momentet så hon aldrig vet vad hon kan vänta sig. Vi får väl se hur det går :-)
 
Är superglad över att jag träffat ett träningsgäng på Solna-Sundbyberg som tränar på måndagar varje vecka. Precis vad jag behöver! Kul med folk som hjälper varandra och har en ödmjuk inställning! Jag och Pirko ska snart dit. Idag ska jag fokusera på grunderna i fotgående, samt störning i momentet. Fortsätta att lära in rutan och så hoppas jag att nån i gruppen har lust att lägga ett kort spår åt Pirko!
 
Har semester den här veckan och på onsdag drar jag och Annika till Tännäs för att vandra i 3 dagar. Ska bli riktig härligt. Lär dyka upp lite foton från den resan i nästa vecka :-) Har lyckats få kattvakt av en granne i huset brevid. Hon har också katt och Nils brukar "hänga" hos dem. Han är inte som andra katter min Nils. Tur att de gillar honom och gärna vill få besök!